Tulevan hallituksen arvopohja

Suomi on todennäköisesti saanut (ex-)lestadiolaisen pääministerin. Itselläni ei ole pahemmin käsitystä siitä, mikä Juha Sipilän uskonnollinen vakaumus on nykyään, mies kun on siitä aika vaisu. Ministeriksi todennäköisesti nouseva Soini puolestaan on avoimesti katolilainen, tähän syynä on hänen omien sanojensa mukaan mm. naispappeus sekä abortin ja tasa-arvoisen avioliittolain vastustaminen. Tässä ei ole mitään uutta, suomalaiset ovat varsin tietoisia sekä Sipilän että Soinin arvoista.

Itse en kuulu kirkkoon. Minua ei koskaan kastettu kirkon jäseneksi eikä perheeni ei ole uskonnollinen. En oikein koe olevani sopiva henkilö kommentoimaan kirkon sisäisiä asioita enkä mene kiistämään kenenkään toisen uskoa. Pohdin usein, onko uskonto oikeanlainen/sopiva/välttämätön pohja politiikalle. Tämä siksi, että aihe on minulle kertakaikkisen vieras.

Tulevissa hallituspuolueissa uskonto on vahvasti läsnä, kuten moni kolumnisti on myös kommentoinut lähipäivinä. Aika näyttää, vaikuttaako se päätöksentekoon ja kuinka voimakkaasti. Yhä lisääntyvät blogikirjoitukset, twiitit ja kolumnit ovat hiljalleen täyttyneet huolesta, että miten nyt käy kaikkien niiden uudistusten, jotka edellinen hallitus kuin ihmeen kaupalla sai kuin saikin valmiiksi. Tasa-arvoisen avioliittolain kohtalo on monien huulilla. Vihreiden edustaja Jani Toivola ehti jo rauhoittelemaan, ettei lakia ihan noin vain maton alle lakaista. Hyvä niin. Minulle nämä huolet kertovat kuitenkin jotain muuta.

Luonnollisesti edes minä itse en odota itseltäni objektiivisuutta tässä asiassa. Kantani on selvä: kannatan tasa-arvoista avioliittolakia, aborttia, ruotsin opetusta, ydinvoiman ja turkistarhauksen lakkauttamista, ILO169-manifestin ratifioimista, yksityisten taidesäätiöiden verovapautta ja aurinkoenergiaa. En usko enkä oleta enemmistön olevan kaikista näistä asioista samaa mieltä kanssani. Siksi on ollut mielenkiintoista nähdä niin monen heräävän keskusteluun näistä aiheista näin vaalien jälkeen. Avioliittolaki, abortti jne. koetaan meillä kuitenkin laajalti ihmisoikeuksina.

Yritän olla mahdollisimman varovainen esittäessäni kysymyksen:

Kertooko se jotain tulevista hallituspuolueistamme, että moni kansalainen on alkanut pelätä näiden oikeuksien kieltämistä?

En usko, että niille tapahtuu juuri mitään. Varsinkin twitterin kaltaisessa palvelimessa paniikkia on helppo lietsoa. Silti jo keskustelu herääminen on merkki mm. siitä, että konservatiivien ja liberaalien välinen railo tulee todennäköisesti syvenemään ensi hallituskaudella. Näin voisi ennustaa tapahtuvan myös oikeiston ja vasemmiston välillä. Tällaisina aikoina se kansanosa, joka hyötyy ylivoimaisesti eniten, on suomalainen, valkoinen, kirkkoon kuuluva heteromies.

Lainatakseni tässä vaiheessa erästä twiittini kommentoijaa: ”saatat joskus mennä naimisiin valkoisen heteromiehen kanssa kirkossa.” Se on täysin mahdollista. Se ei silti ole sidonnainen saati poista sitä tosiasiaa, että opiskeleva, alkuperäiskansaan kuuluva, vihreitä arvoja kannattava monikulttuurinen nainen voi hävitä paljon enemmän kuin viime hallituskaudella voitti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s