12.5. : Liputuspäivä

Koko ilmiöön liittyvästä kliseisyydestä ja huonosta musiikista huolimatta olen katsonut Euroviisuja niin pitkään kuin muistan. Siitä on tullut vuosittainen penkkiurheilutapahtuma, jossa analysoin osallistujia, lasken todennäköisyyksiä, valvon pitkiä öitä semifinaaleja katsellen ja korkkaan skumpat joka kerta kun onnistun veikkaamaan voittajan oikein. Siksi tämä kirjoitus tuntuu erityisen uuvuttavalta.

Saamenlippu on kielletty tapahtumasta.

En edes tiennyt, että tapahtumaan liittyi jonkinlaisia säädöksiä lipuista, onhan pride-lippukin jo kauan ollut olennainen osa Euroviisujen väriloistoa. Kun sitten Norjan edustaja, saamelainen Agnete Johnsen, olisi haluttu toivottaa lavalle saamenliput liehuen yleisössä, sanoi ESC jyrkästi ei, ja asetti lipun kielletylle listalle Palestiinan lipun ja Isiksen (!) lipun kanssa.

Minusta tuntuu täysin absurdilta, että Euroopan ainoan alkuperäiskansan lippu kiellettäisiin. Palestiinan lippu on kielletty lähinnä kahdesta, tiettyyn pisteeseen asti ymmärrettävästä syystä: Ensinnäkin, Palestiina on sodassa oleva, itsenäistymisen rajalla oleva kriisialue, jonka lippuun on yleismaailmallisesti liitetty uskomaton poliittinen lataus. Toiseksi, Palestiina ei ole Euroopassa. (Siihen liittyen, kyllä, minusta Israel, Georgia, Azerbaidjan, Australia, jne. ovat turhaan mukana Euroviisuissa, sillä yksikään niistä valtioista ei sijaitse Euroopassa.)

Saamenlippu ei edusta minkäänlaista valtiota tai kansaa, joka haluaisi oman valtion. Saamenlippuun ei liity sotatoimia tai edes väkivaltaisia konflikteja, jotka painisivat lähelläkään samaa sarjaa Palestiinan kriisin kanssa. Saamenlippu edustaa saamelaisille yhteenkuuluvuutta ja näkyvyyttä, todistetta siitä, että me olemme olemassa ja me olemme päässeet tänne asti. Sen käyttö on yleensä ilon ja positiivisuuden symboli. Saamenlipun legitimiteetti ei ole maailmanpoliittisen väittelyn aihe. Saamenlippu edustaa uhanlaista kulttuuria, joka on Euroopassa ainut laatuaan. Minkä takia lippua ei voisi hyväksyä? Minkä takia Euroalue ei haluaisi olla ylpeä ainoasta alkuperäiskansastaan, ja suoda meille näkyvyyttä maailman suurimmassa musiikkitapahtumassa?

Saamenlipun kieltäminen aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin tuo rauhaa Skandinavian sisäpoliittiseen ilmapiiriin. Lipun kieltäminen on olemassaolomme mitätöimistä. Se on epäkunnioittavaa ja jopa röyhkeää. Lipun kieltäminen itsessään olisi jo syy Norjan edustajalle vetäytyä kisasta protestina. Kielto asettaa meidät samaan kastiin aktiivisen sota-alueen sekä terroristijärjestön kanssa. Kiellon tarkoituksena on pitää politisoivat aiheet ulkona tapahtumasta, yrityksenä pitää musiikki ja politiikka erillään toisistaan. Kiellolla ESC on päinvastoin entisestään politisoinut aiheen, jonka kuului olla jo loppuunkäsitelty. Miten se on millään tavalla hyväksyttyä?

Oloni on loukattu, mitätön, ja ennen kaikkea vihainen. Tuntuu kuin koko kansani olisi kerralla alennettu toiseen sosiaaliluokkaan muuhun Eurooppaan nähden. Koko mediapyöritys aiheen ympärillä on onneksi ollut saamelaisten kannalla, ja kielto on vastaanottanut kovaa kritiikkiä Norjan saamelaiskäräjiltä. Ruotsissa on jopa kannustettu lipun ostaneita (ei pelkästään saamelaisia) tuomaan saamenlipun mukanaan yleisöön puhtaasta solidaarisuudesta. Saamelaisten onneksi viisut pidetään tänä vuonna maassa, jossa saamelaisia asuu ja saamelaisten oikeudet ovat viime aikoina ollut paljon tapetilla.

Norjan edustaja astuu lavalle 12.5.. Siksi ehdotan, että me saamelaiset julistaisimme sen päivän uudeksi liputuspäiväksi, jonka nimi olisi ”Me olemme täällä yhä, ja lipun näkyyvyden kieltäminen on historiamme ja kärsimystemme kieltämistä”-päivä.